De locatie Vreeswijkpad bevindt zich precies op de grens van een groene parkzone en dicht bij het metrostation en voorzieningencentrum van Gein. Stepping Stones vormt de poort tussen Gein en natuur. Door de strategische ligging direct op de overgang van het levendige centrum met voorzieningen Wisseloord en het groene landschap. Het groen aan de westkant is onderdeel van een parkzone die de Gaasperplas verbindt met het open landschap. Stepping Stones vormt hiermee letterlijk een stapsteen tussen deze twee onderscheidende woonkwaliteiten die Gein te bieden heeft; stad en groen.

Doorsnede plangebied

Wij hebben een plan, dat zowel voor de bewoners als voor de buurt waarde en plezier geeft. Gebouwen die een positieve relatie hebben met de openbare ruimtes eromheen en in zichzelf prettige plekken zijn om te wonen. Menselijke maat en verbinding staan centraal in het ontwerp. Een plek om te leven, waarbij de geborgenheid en veiligheid van de eigen woning gepaard gaat met mogelijkheden om te ontmoeten en samen met anderen deel van iets groters te zijn. Wij maken een bescheiden, zorgvuldig ontwerp met een duidelijk eigen identiteit waar mensen zich mee kunnen vereenzelvigen. Luchtige bakstenen gebouwen met veel doorkijkjes, openingen en heel erg veel groen. Jongeren en ouderen uit de wijk, die nauwelijks aan bod komen in de huidige woningvoorraad, krijgen hier de kans om te wonen. En ook juist voor gezinnen, die ruimer willen wonen, wordt ruimte gemaakt in de vorm van betaalbare, grondgebonden woningen en ruime gezinsappartementen.

Plattegrond BG

Plattegrond 1ste verdieping

De structuur van de gebouwen is zodanig opgezet dat er veel flexibiliteit is in de plattegronden. Daarmee worden de gebouwen adaptief naar de te verwachten diversiteit van de bewoners. Divers zowel wat betreft culturele achtergrond, gezinssamenstelling als leeftijd. Een appartement kan
een open loft tot een meerkamerwoning binnen dezelfde muren zijn. Een keuken kan een onderdeel vormen van de woonkamer, of is een separate ruimte, naar gelang voorkeur van de bewoners. De woning kan aangepast worden aan de veranderlijke wensen van de toekomst en is daarmee levensloopbestendig. Het diverse woonaanbod zal zorgen voor een menging van bewonersgroepen. De woningen variëren van appartementen (70 tot 100 m2) tot grondge- bonden gezinswoningen tot zogenaamde rugzakwoningen. Met verschillende oriëntaties, soms naar het binnengebied, soms naar de omgeving, is er voor elk wat wils.

Stepping Stones is een rainproof woonlocatie. De gebouwen zijn bestand tegen zowel zware regenbuien als overstromingen en er is aandacht voor het voorkomen van hitte- en droogtestress. Stepping Stones wordt natuurinclusief gebouwd. Op, aan en rondom de bebouwing wordt een aantrekkelijk groen- en landschapsplan gerealiseerd, waarbij natuur een volwaardige plek krijgt en er ruimte is voor diverse flora- en faunasoorten. Hierbij worden hoofdzakelijk inheemse en onderhoudsvriendelijke plantensoorten gebruikt, die we plaatselijk verrijken met andere soorten. Geïnspireerd op de natuur reguleren de bomen, het groene dek, de groene margestroken en de gevelbeplanting en groene daken het klimaat in de gebouwen.

Duurzaamheid & Energie

Biodiversiteit & Groen

Klimaataddaptatie

Sociale duurzaamhied, functies en gebruik

De architectuur van de gebouwen is eigentijds en maakt schijnbaar vanzelfsprekend aansluiting met de bebouwing in de buurt. Er wordt voortgeborduurd op de schaal en het ritme van de uitbreidingswijk van de jaren ’80 met hedendaagse middelen en materialen. Door de gekozen opbouw van de blokken, zal de verschijningsvorm van alle kanten anders zijn. De rijwoningen aan de westzijde van de blokken hebben een andere maat dan de appartementen en leggen een link met de kleinschaligheid van het tegenovergelegen Parkhof. Met dezelfde ingrediënten, ontstaat een ander beeld dat daardoor duidelijk onderdeel uitmaakt van het totaal.

Straatbeeld met Kiosk “De Buurman”

De margestrook van 1,5m (of breder) zit als een buffer tussen de openbare ruimte en de private ruimtes van de woningen. De overgangen zijn hier zorgvuldig ontworpen om te zorgen voor een geleidelijkheid en een optimale levendigheid. De margestroken sluiten aan op het karakter van de omgeving; aan de stedelijke zijde worden planten- bakken en bankjes geïntegreerd, aan de parkzijde een wadi en veel groen. De definitieve invulling van de stroken zal door de bewoners zelf worden gedaan. Doordat de bewoners van Stepping Stones zich de margestrook zullen toe-eigenen en er ook direct aan wonen, zullen er ogen op straat zijn en zullen zij zich collectief verantwoordelijk voelen voor de sociale cohesie en veiligheid van de buurt. Voor deze entrees zullen planten en bankjes zijn, waar mensen zullen gaan zitten, met de buren een kopje koffie zullen drinken en voorbijgangers zullen begroeten.

Stedelijke margestrook

De buurtstraat

Groene margestrook

Gevelschetsen

Ontwikkelaar: Wonam

Landschapsarchitect: Bureau B+B

Duurzaamheidsadviseur: LBP Sight

Installatieadviseur: Ingenieursbureau Linssen

Bewonersparticipatie: SABO advies