HIGH 5 is een stedelijk gebouw dat zorgvuldig is ingepast in de context dat sterk is verweven met de historische binnenstad. De geleding en de opbouw van de volumes zijn zo ontworpen dat het gebouw een positieve impuls geeft aan de levendigheid en stedelijkheid van het Buurtje en een integraal onderdeel van Purmerend vormt.
Het ontwerp heeft een doordachte gelaagdheid in zowel hoogte en massa. De straatgevel heeft een duidelijke verticale geleding en op de hoek van de Zuiderwal en de Kanaaldijk vormt het gebouw, door middel van een uitgesproken erker, een in het oog springend accent.
High 5 bevat
27 appartementen en 34 inpandige parkeerplaatsen in de kelder. De hoofdentree bevindt zich aan de doorgaande (fiets-)route van de Kanaaldijk. Aan de achterzijde bevindt zich de kelder entree en een achterom met hellingbaan voor fietsen .
De verspringende en gelede volumes en de verschillende gevelbehandelingen maken het een gebouw dat vanuit elke hoek anders oogt en verrast. Tegelijkertijd zit er in de gevels een grote mate van repetitie.De architectuur laat zich omschrijven als een eigentijdse interpretatie van het klassieke gebouw. De schaalgrootte sluit aan bij de korrelgrootte van Het Buurtje . Ieder ‘perceel' is onderdeel van een verzameling. De ‘percelen' zijn herkenbaar door de compositie van de gevelopeningen en door de wisseling in gekozen kleur metselwerk.
Aan de voorzijde ontstaat door de bouwenveloppe een margestrook van 1 meter breed: een geleidelijke overgang tussen privé en het openbaar gebied. De begane grond vloer ligt 80cm "opgetild" ten opzichte van het maaiveld. In de plint worden trappetjes gemaakt die de buitenruimtes van de onderste woningen verbinden met de openbare ruimte van de pleinen. Deze lopen vervolgens weer over in bankjes en plantenbakken, die allen zijn mee-ontworpen in de architectuur van het gebouw.
Overal aan de publieke ruimten hebben wij een dynamisch en transparante plint ontworpen die het gebouw inbed in de stedelijke ruimte. Er zijn geen dichte delen in de gevel en de plint wordt overal bewoond. De entree van het gebouw, aan de waterzijde, is duidelijk aanwezig en wordt hoe dichter bij je komt, hoe meer verfijnd: mooie details in het metselwerk, gekleurde tegels en bijzondere verlichting maken het een uitnodigende en royale ingang.
Diepe neggen in de gevels van metselwerk zullen binnen en buiten met elkaar laten verweven. Dit is in de architectuur een verbindend element van de volumes. Doel is dat het gebouw, op zijn beurt, op buurtniveau werkt als een verbindende schakel.
Het parkeren wordt ondergebracht in een half verdiepte parkeerkelder.
Selectie September 2017
Opdrachtgever HSB Bouw
Impressies Theo van Leur